Szalag parketta

Napjainkban a fa az építészetben és a belső terek kialakításában egyaránt kedvelt.

Ezek burkolóanyagok egyike a szalagparketta is.

A szalagparketta szerkezete három részből áll. Alsó és középrétege fenyőfából, járófelülete kemény fafajokból készül, melyek színválasztéka a burkolandó tér hangulatához igazítható.

A szalagparketta valódi fából készült, egészségre ártalmatlan, környezetbarát burkolóanyag.

A szalagparketta praktikus csomagolásának és méretének köszönhetően könnyen szállítható. Előnye, hogy késztermékként ”teljesen felületkezelve” kerül forgalomba – a lerakási útmutatóban foglaltakat betartva különösebb szakértelem nélkül is könnyen, gyorsan lerakható. A fa felületének és megmunkálásának köszönhetően esztétikus és természetes környezetet sugároz.  A szalagparketta felülete csiszolt, UV-ra keményedő lakkal, vagy olajjal kezelt, ami lehetővé teszi a lerakás utáni azonnali használatbavételt.  A szalagparketta is mint minden parketta, a páratartalom változásának hatására képes nedvességet felvenni, illetve leadni. Ez méretváltozással jár. Az embernek is az orvos által a 40-60 % páratartalom ajánlott, mely esetén a levegőt ideális nedvességűnek érezzük. Ez elsősorban egészségünk szempontjából megfelelő, de ideális és szükséges növényeinknek, állatainknak, bútorainknak és a parkettának is.

szalagparketta panelok csaphornyosan illeszkednek egymáshoz. Vannak hagyományosan illeszkedő és pattintós rendszerű szalagparketták. A szalagparketta hagyományos illesztés esetén a panelek egymáshoz rögzítése ragaszóval történik, míg a pattintós rendszer esetében a panelek ragasztó nélkül rakhatók le. Mindkettő pontosan illeszkedik egymáshoz.

Termék előnyei:

  • Garantált pontos illeszkedés
  • Praktikus csomagolásának könnyű szállítás
  • A csomagolásban található lerakási útmutató segítségével könnyen és gyorsan lerakható
  • Megfelelő és rendszeres ápolás mellett hosszú évekig otthonunk dísze
  • képes a páratartalom változásának hatására nedvességet felvenni, illetve leadni.
  • Kialakításának köszönhetően többször felújítható. ”csiszolható lakkozható vagy olajozható„
  • Előre elkészített felületkezelésének köszönhetően könnyen és gyorsan tisztítható.
  • Antiallergén

A lerakás menete:

szalagparketta fektetése megegyezik a laminált padló fektetésével!

A  burkolandó felület legyen üres, tiszta, száraz, egyenletes és pormentes.
A lerakást csak a festés és szerelvényezés után kezdjük meg, ezzel elkerüljük a parketta karcolását sérülését.
Az aljzatunk nedvességtartalma 2%-nál ne legyen több. Legjobb minden esetben az aljzatot párazáró fóliával letakarni, 10cm-es átfedéssel.
Ezt követi a lerakásnál a lépészajt elnyelő habfólia.
Figyeljük meg a lerakásnál a beeső fény irányát, és annak irányába fektessük le az első sor parkettát, hornyos oldalával a fal felé.
A fal és a parketta közé a lerakásnál távtartó /1-1,5cm-es/ ékeket helyezünk, így tartani tudjuk a tágulási hézagot.
Nagyobb, 20 m2 fölötti helység lerakásánál nagyobb tágulási hézagot kell hagynunk. Ügyeljünk az első sorra, hogy egyenes és szilárd legyen.
Az első sor utolsó levágott darabja lesz a következő sor kezdő darabja, ha legalább a hossza 40 cm. Mindig a sorok végén levágott darabokkal indítsuk a következő sort. Az összeillesztéshez használjunk segédeszköznek összeütő fát.
A lerakás  befejező soránál lehet, hogy szükség lesz a parketta hosszirányba való ketté fűrészeléséhez, és egy úgynevezett beütővasra.
Ha a ragasztó megkötött az ékeket el kell távolítani, a tágulási hézagot pedig szegélyléccel takarjuk le.